STUDEREN IN CORONATIJD


Een sterke start voor de eerstejaars van 2020

De eerstejaars van 2020 starten hun opleiding in een bijzondere tijd. Deze groep studenten zat in het voorjaar maanden thuis, en heeft voor de HvA gekozen zonder eerst fysiek kennis te maken met de HvA, de opleiding en medestudenten. Ze hadden het zich ongetwijfeld allemaal anders voorgesteld: met gewoon naar school, een eindexamen, misschien een feest en je verheugen op een nieuwe fase in je leven met een studie aan de HvA in Amsterdam. Maar de realiteit is anders. Hoe konden wij deze studenten toch een sterke start geven bij de HvA?

Sterk van Start

Om onze nieuwe studenten een duwtje in de rug te geven ontwikkelde Studentenzaken het programma Sterk van Start. Het programma bestaat uit drie onderdelen:

1. Opstartvaardigheden 2. Manage your mind 3. Maak kennis met...

Rechts zie je de introductievideo van Sterk van Start, waarin wordt uitgelegd wat studenten op de site kunnen vinden.

Sterk van Start helpt eerstejaars met studietips en om hun studievaardigheden verder te ontwikkelen op het gebied van taal en rekenen. Omdat deze coronatijd en de start van de opleiding voor (extra) stress kan zorgen, besteedt Sterk van Start ook aandacht aan studentenwelzijn: in balans blijven en goed voor jezelf zorgen. En eerstejaars kunnen online kennismaken met studenten, docenten en de HvA-campussen.

Dat dit programma in een behoefte voorziet blijkt uit de hoge bezoekcijfers van de website. Tussen juli en oktober had de website bijna 24.000 unieke bezoekers. Vooral in augustus keken veel studenten op deze site en schreven zij zich in voor een van de activiteiten.

Sterk van Start is onderdeel van de website Start studiejaar waar de eerstejaars alle praktische informatie kunnen vinden over de start van hun studie: hun inschrijving, introductie, boekenlijst en roosters, veilig studeren op de campus, Student Info, studeren met een functiebeperking en ze kunnen kennismaken met de studentenplatforms van de HvA.

HvA Experience

Ook het jaarlijkse introductiefestival waarop verschillende partijen van de HvA zich aan de studenten voorstellen, kon niet live plaatsvinden. Met het online magazine HvA Experience konden alle kersverse studenten toch kennismaken met het studentenleven. Verschillende HvA-partijen stelden zich in een korte introductievideo voor, zoals de Bibliotheek, het Universitair Sportcentrum (USC) en HvA-Pride.

Er waren ook winacties, waar studenten een HvA Patta trui, USC-sportabonnement of blender konden winnen. Ook geven oud-studenten tips aan de nieuwkomers. De HvA Experience trok veel bezoekers, want tussen augustus en oktober bekeken ongeveer 1700 studenten het magazine.

Intro Vibes

En toen de eerste maand van dit gekke studiejaar erop zat, was het tijd voor het eindfeest. En hoewel er niets boven een groot live feest gaat, was het alternatief, het online muziekfeest Intro Vibes, met Kriss Kross Amsterdam als hoofdact, een waardige vervanging.

Wat wel en niet normaal is of gaat worden, weet niemand. Het enige dat vaststaat is dat we er met z’n allen alles aan moeten doen om deze studenten een zo goed mogelijke studietijd te bezorgen, juist in deze onzekere periode.