Week van de toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid, dit jaar van 5 tot en met 9 oktober, laat de HvA extra zien wat we doen om studenten met een functiebeperking zo goed mogelijk te begeleiden.

Over de Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), koepelorganisatie en landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid worden door het hele land activiteiten georganiseerd om het thema toegankelijkheid uit te lichten en bewustwording in de maatschappij te vergroten.

Online onderwijs

Het onderwijs ziet er heel anders uit dan in voorgaande jaren. Studenten zijn nog steeds veel meer thuis en het onderwijs is nog voornamelijk online. De overstap naar online onderwijs heeft voor- en nadelen, en vraagt veel van onze studenten. Het is niet voor iedereen even makkelijk om een online hoorcollege te volgen, online een toets te maken of online contact te onderhouden met docenten en medestudenten. Bijvoorbeeld omdat je niet goed van een scherm kunt lezen, bepaalde bestanden niet kunt lezen of filmpjes en audiofragmenten niet goed tot je kunt nemen. Omdat online meedoen net zo belangrijk is als meedoen in de fysieke samenleving, focust de Week van de Toegankelijkheid dit jaar op digitale toegankelijkheid.

Activiteiten

In de Week van de Toegankelijkheid brengt de HvA het thema toegankelijkheid op allerlei manieren onder de aandacht. Zo vertellen studenten met een functiebeperking in 3 video’s waar ze tegenaanlopen, kunnen studenten en medewerkers deelnemen aan een online autismebelevingscircuit en presenteren we een handleiding waarmee docenten hun digitale lesmateriaal ook bruikbaar kunnen maken voor bijvoorbeeld blinde of dove studenten. Verder hebben we onlangs Student Info opgericht: een loket waar studenten fysiek, per mail of telefonisch terecht kunnen met vragen, voor tips en doorverwijzingen, voor hulp of ondersteuning, of gewoon voor een luisterend oor.