TERUGBLIK

Klein maar ontzettend fijn: Tune In 2020

Hoe geef je eerstejaarsstudenten een goede start in het hbo tijdens corona?

Hoe geef je eerstejaarsstudenten een goede start in het hbo tijdens corona? Met die vraag worstelden veel hogescholen afgelopen zomer. Zo ook de HvA. Naast de aftrap van het studiejaar en de jaarlijkse introductie voor de eerstejaarsstudenten, werd ook het zomerbrugprogramma Tune In aangepast. Tijdens Tune In komen eerstejaarsstudenten die als eerste uit hun gezin gaan studeren (ook wel eerstegeneratiestudenten genoemd) samen en worden zij door middel van workshops, presentaties, gastsprekers en andere activiteiten wegwijs gemaakt op het hbo.

Verbinding in bijzondere tijden

“We maakten ons best wel zorgen of het programma van Tune In dit jaar op locatie kon plaatsvinden,” vertelt projectleider Cindy Warmerdam, “maar gelukkig werd net voor het zomerreces duidelijk dat Tune In fysiek kon doorgaan voor een kleine groep kersverse studenten.”

Met stoelen op anderhalve meter, veel hygiënische handgelpompjes en strikte looproutes is Tune In dit jaar toch georganiseerd: 40 eerstejaarsstudenten konden op 19, 20 en 21 augustus alvast kennis maken met de HvA en hun nieuwe medestudenten. Tijdens het programma werd voornamelijk gefocust op (ver)binding. Hoe zorg je ervoor dat je in coronatijd toch contact maakt en houdt met andere studenten, jouw nieuwe studentenstad, de HvA en docenten?

Het netwerk dat de deelnemers van Tune In opbouwen kan van grote waarde zijn.

Contact maken juist nu extra belangrijk

Docent van de opleiding Sociaal Juridische Diensverlening Jacob Eikelboom legt in zijn workshop ‘Wat verwacht het hbo van mij?’ aan de deelnemers uit dat het netwerk dat ze tijdens Tune In opbouwen van grote waarde kan zijn aan het begin van hun studietijd. De studentcoaches, ouderejaarsstudenten die de groepjes studenten begeleiden, zijn het daarmee eens en benadrukken dat contact met anderen in deze tijd écht heel belangrijk is.

Cindy Warmerdam: “Tijdens Tune In maken eerstegeneratiestudenten kennis met medestudenten die in precies hetzelfde schuitje zitten. Belangrijk is dat deze studenten zien dat zij het niet als enige spannend vinden om aan een hbo-studie te beginnen, maar dat anderen dit ook als lastig ervaren. Door Tune In te organiseren hopen we te zorgen voor een veilige, open sfeer en een warm welkom, om zo uiteindelijk de uitval onder eerstegeneratiestudenten te verminderen.’’

Een uitgebreid programma

Naast de workshop ‘Wat verwacht het hbo van mij?’ werden er ook trainingen georganiseerd over onder andere studieplanning, hulp vragen en samenwerken. Ook sprak Yung DWDD-presentatrice Samya Hafsaoui over hoe zij als eerstegeneratiestudent haar studie heeft doorlopen, en welke valkuilen zij is tegengekomen.