Inschrijving en toelating

Weet je wat je wil studeren? Dan is het tijd om je inschrijving te regelen. Op deze pagina vind je alle informatie die je daarbij nodig hebt.

Stappenplan inschrijven

Heb je een opleiding gevonden die goed bij je past? Dan is het tijd om je in te schrijven! Inschrijven voor een opleiding gebeurt via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt normaal gesproken ongeveer 3 werkdagen. Je mag je voor maximaal vier opleidingen inschrijven. Maximaal twee daarvan mogen Numerus Fixus opleidingen zijn. Inschrijven voor een opleiding met numerus fixus kan tot en met 15 januari, voor de meeste voltijdopleidingen is de deadline 1 mei.

Je moet tijdens het inschrijven op verschillende dingen letten. Met het stappenplan inschrijven weet je zeker dat je niets vergeet. In deze video neemt Peneloppe het stappenplan met je door:

Studiekeuzecheck

Als je je hebt ingeschreven ontvang je een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is voor alle voltijdopleidingen verplicht. Het is voor jou en de opleiding een laatste check om te kijken of de gekozen studie bij je past. De studiekeuzecheck vindt plaats tussen maart en juli. Twee weken na deelname ontvang je een (niet bindend) studiekeuzeadvies. Ga voor meer informatie naar hva.nl/studiekeuzecheck.

Twijfel je na deelname aan de studiekeuzecheck over je keuze? Je kunt hulp krijgen en je keuze nog wijzigen.

Numerus fixus en selectie

Bij een aantal opleidingen bij de HvA is het aantal plaatsen beperkt. Dat heet ‘numerus fixus’. Op hva.nl/selectie kun je zien om welke opleidingen het gaat. Als je je wilt inschrijven voor een numerus fixus opleiding moet je meedoen met een selectieprocedure. De selectieprocedure verschilt per opleiding, maar bestaat meestal uit een online vragenlijst, een huiswerkopdracht, een college, een praktijkopdracht en tenminste twee toetsen. Daarnaast maak je kennis met je aanstaande medestudenten en docenten. In deze video vertelt student Joey je meer:

Toelatingseisen

Wil je weten of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina onder praktische informatie > Toelatingseisen. Voldoe je (nog) niet aan de toelatingseisen? Dan moet je eerst een deficiëntietoets voldoende maken om te kunnen starten met de opleiding. De HvA biedt de mogelijkheid vakken te volgen waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die je nodig hebt om toegelaten te worden of om je kennis van een bepaald vak op te frissen (deficiëntie- en opfriscursussen).

Studeren met bijzondere omstandigheden

Heb jij te maken met bijzondere omstandigheden die invloed kunnen gaan hebben op jouw studievoortgang? Heb je eerder gebruik gemaakt van een voorziening als toetstijdverlenging, heb je een functiebeperking, kom je van de Caribisch-Nederlandse eilanden in Nederland studeren, ben je een statushouder, combineer je topsport met studeren, ben je mantelzorger of ondernemer? Of is er iets anders wat mogelijk invloed heeft op je studie? Neem dan vóór de start van je opleiding contact op met de studentendecaan van de opleiding en bespreek samen welke begeleiding en voorzieningen er voor jou mogelijk zijn. Tijdens jouw inschrijving kun je in Studielink aanvinken dat je met bijzondere omstandigheden te maken hebt, dan neemt de studentendecaan contact met je op.

Stel je vraag via WhatsApp

Heb je vragen over je opleiding of over je studiekeuze? Neem dan contact op met Studievoorlichting: WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.) Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u.) E-mail: studievoorlichting@hva.nl