Oriënteren en kiezen

Op deze pagina vind je informatie en activiteiten die je kunnen helpen bij het maken van een passende studiekeuze.

Kiezen: hoe doe je dat?

Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die bij jou past. Maar hoe pak je dat aan? Deze animatie helpt je op weg:

Tips en hulp bij studiekeuze

Er zijn veel manieren om een studie te kiezen. Je kan zelf op onderzoek uit om de opleiding te vinden die bij je past, meedoen aan activiteiten van jouw eigen school of van scholen en opleidingen die je interesseren, of in gesprek met mensen die jou kunnen helpen. Op de pagina 'Hoe kies ik?' vind je tips en hulpmiddelen om te ontdekken wie je bent (Verken jezelf), hoe je achterhaalt welke opleidingen bij je passen (Verken je mogelijkheden) en wat je kunt doen om te ontdekken welke opleiding het beste aansluit op wat je nu wil (Kom in actie).

Tips van studenten

Nika, Vincent, Tanya, Jochem, Yara en Thierry studeren al aan de HvA. In deze video's vertellen zij hoe zij een studiekeuze hebben gemaakt. Welke stappen hebben zij genomen en welke overwegingen hebben zij gemaakt?

Nika (student Oefentherapie Mensendieck) en Vincent (student International Business Fast-Track)


Tanya (student Bestuurskunde) en Jochem (student Bouwkunde)


Yara (student Communication and Multimedia Design) en Thierry (student Engineering: Elektrotechniek)

Tips voor ouders

Een studie kiezen doe je niet alleen. Waarschijnlijk spelen je ouders of verzorgers ook een rol in jouw keuzeproces. Voor ouders en verzorgers worden op verschillende momenten (online) voorlichtingsavonden georganiseerd. Voor hen is de pagina hva.nl/ouders interessant; goed om die te laten zien!

Bezoek een open dag

Tijdens de open dagen van de HvA maak je kennis met het hbo en kun je de sfeer proeven. Je kunt opleidingen vergelijken, voorlichtingen en presentaties bezoeken, een minicollege of proefles volgen en hulp krijgen bij jouw studiekeuze op het studiekeuzeplein. Studenten, docenten, studentendecanen en keuzecoaches staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Ga naar hva.nl/opendag voor alle informatie en om je aan te melden.

Ga je naar de open dag? Bereid je dan goed voor. Bekijk de website van de opleiding(en) die je gaat bezoeken en bedenk voorafgaand aan de open dag wat je wil weten. Bekijk ook eens de tips in deze video:

Van havo naar hbo

Bijna klaar met je havo-opleiding? Dan sta je voor een belangrijke keuze. Je studeert door of je kiest voor een combinatie van werken en studeren. Als je doorstudeert, is een hbo-opleiding een logische keuze. De stap van je middelbare school naar een hbo-instelling kan best groot zijn. In deze video vertelt Joey je meer over wat studeren aan het hbo voor jou inhoudt. Meet weten? Lees dan verder op hva.nl/havo.

Van mbo naar hbo

Als je bijna klaar bent met je mbo-opleiding is het tijd om te bedenken wat je daarna wil doen. Wil je werken, doorstuderen of een combinatie van beide? Kies je voor een hbo-opleiding, dan is het belangrijk dat je goed weet wat studeren op het hbo inhoudt. Lees hier meer over op hva.nl/mbo.

Van vwo naar hbo

Kom je van het vwo en wil je een hbo-opleiding volgen? Veel studenten gingen je voor. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen studeren op het hbo en aan de universiteit? Bekijk dan het filmpje van Joey of lees meer op hva.nl/vwo.

Opleidingsvormen

Je kunt na de middelbare school of het mbo kiezen voor een voltijd bacheloropleiding, een deeltijd bacheloropleiding of een Associate degree (Ad).

Een hbo-bachelor (niveau 6) is een opleiding waarbij je vaardigheden ontwikkelt die aansluiten op de beroepspraktijk. Je kunt bij veel bacheloropleidingen kiezen of je deze 4-jarige opleiding in voltijd of deeltijd gaat doen. Wil jij graag in deeltijd studeren? Kijk dan goed of deze vorm van de opleiding toegankelijk en geschikt is voor jou. Soms zijn deeltijdopleidingen vooral bedoeld voor professionals die naast hun werk willen studeren. Check ook goed je financiën voor je je inschrijft: voor deeltijdopleidingen krijg je geen studiefinanciering.

Een Associate degree (Ad) is een praktijkgerichte opleiding waarbij je in twee jaar een hbo-diploma (niveau 5) haalt. Je werkt onder begeleiding aan actuele opdrachten van bedrijven en organisaties.

Zoek je een extra uitdaging binnen je opleiding? Honoursonderwijs wordt aangeboden voor studenten die meer kunnen en willen naast het reguliere onderwijs. Tijdens verschillende modules verdiep je je samen met studenten van andere opleidingen in diverse thema’s.

Heb je havo gedaan en ben je geslaagd met een gemiddeld eindcijfer van een 8 of hoger? Of kom je van het vwo? Dan past een van de driejarige trajecten van de HvA misschien bij je. Binnen zo’n traject heb je een jaar studiewinst én doe je praktijkgericht onderzoek. Het driejarige traject wordt bij vier bacheloropleidingen aangeboden: AMSIB - International Business Fast-Track, Built Environment, Commerciële Economie en Finance & Control.

Bekijk en vergelijk opleidingen

Op hva.nl/opleidingen vind je een overzicht van alle opleidingen van de HvA. Door op een opleiding te klikken, kom je meer te weten over deze opleiding. Je vindt hier informatie en video’s over de opleiding en ervaringen van studenten. Bijvoorbeeld: Hoe ziet het studieprogramma eruit? Welke vakken krijg je? Wat zijn de beroepsmogelijkheden? Zijn er speciale toelatingseisen en hoe ziet de studiekeuzecheck eruit? Maar ook: wat is leuk en minder leuk aan de opleiding? En: wanneer kies je voor deze opleiding?

Daarnaast kun je op hva.nl/opleidingen ook filteren op interessegebied of soort opleiding en je kunt verschillende opleidingen met elkaar vergelijken.

Tip: op de opleidingspagina onder het kopje 'Kom kennismaken' (zie afbeelding) kun je zien welke studiekeuzeactiviteiten de opleiding aanbiedt, zoals bijvoorbeeld een voorlichting tijdens de open dagen, proefstudeermogelijkheden en/of andere vormen van (online) verdieping.

Verdiep je in een opleiding

Heb je uit alle opleidingen een paar opleidingen gevonden die je interessant lijken? Dan kun je op studiegids.hva.nl terecht voor verdiepende informatie. Je kunt er per opleiding en per leerjaar zien hoe het programma van de opleiding eruitziet, wat voor projectopdrachten er zijn, welke vakken je precies krijgt en hoe deze worden getoetst.

Student voor een Dag

Heb je dit jaar of vorig jaar een (online) open dag bezocht en weet je bijna zeker bij welke opleiding je wilt gaan studeren? Wil je ervaren hoe het straks echt is? Word dan student voor een dag! Bij de meeste opleidingen kan je je vanaf half oktober 2021 weer aanmelden voor Student voor een Dag, meelopen en/of proefstuderen. Kijk op hva.nl/student-voor-een-dag voor het programma per opleiding.

Online meelopen

Wil je meer te weten komen over een bepaalde opleiding en meekijken met een student van die opleiding? Dit kan door online mee te lopen. Via Instagram kun je de sfeer, de manier van lesgeven en het projectmatig werken ervaren. En je kunt vragen stellen aan studenten over hun opleiding. Ook worden er verhalen gedeeld door studenten die in het buitenland studeren en door oud-studenten die inmiddels werken. Kijk op hva.nl/online-meelopen voor het programma en volg @hogeschoolvanamsterdam op Instagram.

Volg de HvA op YouTube

Onze studenten maken regelmatig YouTube video’s over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan video’s over het kiezen van een studie en hoe het is om in Amsterdam te studeren, over bijzondere mensen, mooie prestaties en toffe events van de HvA of over onze gebouwen. Neem snel een kijkje en vergeet niet om je te abonneren op het HvA-YouTube kanaal!

Ervaringen van studenten

Wil je meer weten over de overstap naar het hbo? Studenten van de HvA vertellen je er graag meer over. Op hva.nl/hbo-dat-gaat-zo kun je zelf een afspraak inplannen met de student van jouw keuze. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een student die een soortgelijke situatie heeft meegemaakt of kies voor een HvA'er die een opleiding volgt die jou ook interessant lijkt.

Ook zijn er verschillende websites waarop je bij studenten terecht kunt met vragen. Neem eens een kijkje op vraaghetdestudent.nl en op kiezeninquarantaine.nl. En ken je de instagrampagina studiekeuze_stress al?

Extra hulp bij kiezen

Twijfel je over je studiekeuze of heb je nog geen idee welke opleiding je wil volgen? Tijdens open dagen kun je voor persoonlijk advies terecht bij een keuzecoach op het Studiekeuzeplein. Ook kun je je op hva.nl/studiekeuzegesprek inschrijven voor een gesprek met een keuzecoach op een moment dat jou uitkomt. Daarnaast kun je meedoen aan een Keuze-3-daagse. Neem je een tussenjaar? Dan is het intensievere Studiekeuzetraject misschien iets voor jou.

Stel je vraag via WhatsApp

Heb je vragen over je opleiding of over je studiekeuze? Neem dan contact op met Studievoorlichting: WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.) Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u.) E-mail: studievoorlichting@hva.nl